Kako se uspješno integrirati u Norveškoj?

Kako se uspješno integrirati u Norveškoj?

Jeste li se ikada zapitali kako se preseliti u Norvešku i uspješno se integrirati u novu karijeru u automobilskoj industriji, kulturu i svakodnevni život?

Tehničar u novoj zemlji. Novi posao u automobilskoj industriji u Norveškoj. Započinjanje novog života može istovremeno biti uzbudljivo i zastrašujuće. Znate što imate, ali ne i što će budućnost donijeti. Međutim, nakon što ste dobili prvi posao u automobilskoj industriji u Norveškoj, ovo je vaša prilika za novi i bolji život. I ne samo za vas, već i za vašu obitelj.

WiiSDA želi da uživate u ovoj novoj prilici i stvarno prigrlite život automobilskog tehničara u Norveškoj. Iako biste si trebali dati vremena da se naviknete na svoju novu zemlju, ovih nekoliko savjeta mogu pomoći da se brzo i uspješno integrirate u norveško društvo.

Norveško socijalno društvo izgrađeno je na

✓ povjerenju
✓ koheziji
✓ smanjivanju društvenih razlika i
✓ prilikama za svakog

Kako bismo zaštitili te vrijednosti, moramo izgraditi zajednicu otvorenu za raznolikost i poštivanje tih osnovnih vrijednosti i normi na kojima je izgrađeno naše društvo.

Uspješan proces integracije i dobro funkcioniranje društva zahtijevaju zajedničko razumijevanje norveškog društva i kulture. Dakle, kako možete počet učiti o norveškom načinu života?

✓ Obiđite muzeje u Norveškoj
✓ Gledajte norveške serije i filmove
✓ Čitajte ili slušajte norveške knjige ili blogove o norveškoj kulturi i društvu

Također možete prije nego se preselite naučiti više o nekim praktičnim pitanjima, jer vas to može pripremiti što možete očekivati u Norveškoj i pomoći da proces selidbe bude jednostavniji i manje stresan:

PROČITAJTE OVDJE

Kako se brže integrirati na poslu?

WiiSDA uvijek potiče ovlaštene službe da vam dodijele osobnog mentora. Naše iskustvo pokazuje da kada imate mentora u garaži gdje ste zaposleni, koji je zadužen da vam pomogne s uvođenjem u posao, da ćete se osjećati dobrodošlo, cijenjeno, manje pod stresom i brže ćete se integrirati. Što još možete učiniti kako bi ubrzali proces integracije:

✓ Promatrajte kako ljudi u Norveškoj razgovaraju, ponašaju se i žive
✓ Tijekom pauze za ručak, pridružite se različitim ljudima kako biste se upoznali s timom
✓ Pitajte ljude koji su im hobiji i interesi, možda se podudaraju s vašima
✓ Uvijek pitate za pojašnjenja ako vam nešto nije jasno o zadatku koji ste dobili. Komunicirajte – nemojte pretpostavljati, to je dobro pravilo!

Kako se brže integrirati u norveško društvo?

Iskoristite prilike za istraživanje grada, lokalnog susjedstva i okolice. Također, u bržoj integraciji će vam pomoći druženje s lokalnim stanovnicima. Jednostavan način za to je da se pridružite lokalnom sportu ili aktivnosti, kao što su nogomet, ribolov, planinarenje, filmski klub ili što vas već zanima. Mnoge garaže olakšavaju vanjske aktivnosti za svoje zaposlenike. Iskoristite priliku za vrijeme pauze za ručak u vašoj garaži i saznajte koje su lokalne aktivnosti dostupne i upitajte možete li se pridružiti.

Jasno je da je za uspješnu integraciju u Norveškoj ključno učenje norveškog jezika. Za to će trebali neko vrijeme i puno truda, ali vjerujte nam da se isplati! Zašto?

✓ Možete se sporazumjeti na lokalnom jeziku
✓ Olakšava vam druženje s mještanima i kolegama
✓ Mještani će vidjeti da cijenite njihovu kulturu i želite se uklopiti
✓ I ne zaboravite, ako govorite norveški, uvelike će se poboljšati vaše mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri

Što učiniti sljedeće

Čak i ako se niste još preselili u Norvešku, ali čekate vizu ili datum kad počinjete raditi, možete već sad početi čitati ili gledati filmove i serije o Norveškoj, prijaviti se za besplatnu aplikaciju za učenje norveškog i početi vježbati jezik. Možda već poznajete nekog prijatelja koji se uspješno integrirao u Norvešku? Javite mu se i pitajte ga što mu je pomoglo da se brzo prilagodi norveškom načinu života.

Podijeli ovaj članak
Za najnovije vijesti pretplatite se na naš newsletter